Elemetal featured on ClubvanMaarssen.nl

cvm.jpg

Elemetal is featured on ClubvanMaarssen.nl (dutch text only)
http://www.clubvanmaarssen.nl/article/1007/Bijna-geen-koperdeeltje-gaat-...

Bijna geen koperdeeltje gaat meer verloren

Volgens de voorspellingen is de voorraad koper binnen 25 jaar op. Toch kan Sjoerd Helmer van Elemetal zich geen wereld zonder koper voorstellen. Op de Innovatie-estafette won Helmer de powerpitch en ontving hij een estafettestokje. Zijn innovatie maakt het mogelijk om koper te scheiden uit huisafval.

Ons afval wordt verbrand in afvalenergiecentrales. In de as dat overblijft zitten koperresten. De grove fractie wordt mechanisch gescheiden in onder andere een non-ferro mix. De innovatie van Elematel haalt koper uit de resterende fractie as en brengt het koper weer in pure vorm boven in de grondstoffencyclus. Zo gaat er bijna geen koper verloren.
Prototype

Helmer vertelt hoe zijn innovatie werkt: “Door de as met speciale technieken te wassen lossen we de koperdeeltjes op. Van deze deeltjes maken wij pure koperplaten. In 2009 hebben we dit concept in het laboratorium bewezen. Nu hebben we een prototype staan waar we ruim 8 ton as in kunnen bewerken.”
Powerpitch op de Jonge Estafette

De jonge ondernemer is blij met het winnen van de powerpitch op de estafette. Helmer: “Ik ontving veel positieve aandacht en mensen boden me hulp bij het verder brengen van onze innovatie. Maar dat is niet het belangrijkste. Dit evenement heeft het belang van oplossingen voor grondstofschaarste benadrukt. En zichtbaar gemaakt dat met innovaties, ook vanuit kleine bedrijven, een bijdrage wordt geleverd aan het oplossen van dit probleem.”
Estafettestokje

Tijdens de officiële afsluiting van de Innovatie-estafette kreeg Helmer een estafettestokje. Hij kreeg het stokje omdat de Club van Maarssen zijn innovatie de komende jaren wil blijven volgen. Tijdens de volgende estafette wordt dan duidelijk welke vorderingen hij heeft gemaakt. De andere stokjes zijn uitgereikt aan de dragers van de thema’s waaraan deze editie van de estafette aandacht besteedde. Met de opdracht voor ieder thema om in de komende twee jaar een doorbraak te realiseren.

Please like us on Facebook !
https://www.facebook.com/pages/Elemetal/133765126741892